Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Και έτσι παραδόθηκε η Ελλάς στους Ούννους: Η επιστολή παράδοσης του Τσολάκογλου

 Όλοι μάθαμε στο μάθημα της ιστορίας ότι στις 20 Απριλίου 1941, ανήμερα του Πάσχα, ο ήρωας των Βαλκανικών, της Μικράς Ασίας, του έπους της Ηπείρου, Γεώργιος Τσολάκογλου, σε συνεννόηση με τον διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Παναγιώτη Δεμέστιχα, τον διοικητή του Β΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Γεώργιο Μπάκο, και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, κατάργησε πραξικοπηματικά τον διοικητή Στρατιάς Ηπείρου Ιωάννη Πιτσίκα, ανέλαβε ο ίδιος διοικητής της Στρατιάς και υπέγραψε πρωτόκολλο ανακωχής με τον διοικητή της 1ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Ες-Ες, υποστράτηγο Σεπ Ντίτριχ (Josef "Sepp" Dietrich), στο Βοτονόσι Ιωαννίνων.

Η ιστορία, η δικαιοσύνη αλλά και η συλλογική συνείδηση του Ελληνικού λαού έκριναν και κρίνουν ακόμη και σήμερα την πράξη του αυτή αλλά και τη μετέπειτα πορεία του, ως πρώτος κατοχικός πρωθυπουργός.

Αυτό που σπάνια συναντά κανείς στη βιβλιογραφία είναι η πρωτότυπη επιστολή παράδοσης της Ελλάδας στην Γερμανία. Η αναζήτηση στο google δεν φέρνει κάποιο αποτέλεσμα, ενώ το έγγραφο αυτό δεν υπάρχει σε κανένα βιβλίο της συλλογής μου εκτός από ένα. Πρόκειται για αυτή την ανατύπωση από ένα γερμανικό βιβλίο προπαγάνδας του 1942. Απ'ότι με ενημέρωσε κάποιος φίλος η επιστολή είναι αυθεντική και έχει εντοπίσει αντίγραφό της στα στρατιωτικά αρχεία των LSSAH.

Την αναρτώ εδώ λοιπόν για τους φίλους της ιστορίας. Όσο οδυνηρό και αν είναι, πρόκειται για ένα απ'τα πιο σημαντικά ντοκουμέντα της ιστορίας μας. Ακολουθεί η ανατύπωση, το κείμενο στα γαλλικά και η Ελληνική μετάφραση:

Το κείμενο στα Γαλλικά:

No. 5001 Le 20 avril 1941.

A Son Excellence Adolphe Hitler

Führer du 3me Reich .

Par ordre de l’armée qui combat et au

nom du peuple Héllènique aujourd’hui éprouvé, nous nous

adressons au chef de la grande Nation Allemande, nous

demandons et nous prions S. E. le Führer du 3me Reich

de vouloir bien de donner l’ordre de cesser le combat au

front de la Macedoine et de l’Epire avec la conviction que

la bravoure prouvée de l’armée Héllènique aura l'estime

dû de la part des braves soldats et de même que le sort

des Héllènes sera reglé d’une manière digne de leur gran-

de Histoire à travers les siècles.

Le Général Commandant

de l’armée de l’Epire

Georges Tsolacoglou.

Το κείμενο μεταφρασμένο στα Ελληνικά:

Αρ. 5001 20 Απριλίου 1941.

Στην Αυτού Εξοχότητα του, Αδόλφος Χίτλερ Führer του 3ου Ράιχ. 

Με εντολή του στρατού που μάχεται και εις το όνομα του Ελληνικού Λαού που δοκιμάζεται σήμερα,  απευθυνόμαστε στον ηγέτη του μεγάλου γερμανικού έθνους, ζητάμε και παρακαλούμε την Α.Ε. τον Führer του 3ου Ράιχ όπως θελήσει να δώσει την εντολή να σταματήσουν οι μάχες στα μέτωπα της Μακεδονίας και της Ηπείρου με την πεποίθηση ότι η αποδεδειγμένη γενναιότητα του Ελληνικού Στρατού θα εκτιμηθεί εκ μέρους των γενναίων στρατιωτών και ιδίως η τύχη των Ελλήνων θα διευθετηθεί με τρόπο (αντ)άξιο της μεγάλης ιστορίας τους ανά των αιώνων.

Ο Γενικός Διοικητής της στρατιάς Ηπείρου

Γεώργιος Τσολάκογλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου